terug 

De winnaar gaat naar Crufts!

Links de Winnaar Ronald Swart en rechts de reserve Linda Schenk.
Beide van harte gefeliciteerd!

Op zondag 30 november werd de finale Junior Handling gehouden in de Erering op de Winner in Amsterdam. De organisatie van de Winner liep achter op het programma en zodoende moesten de jongeren in spanning wachten totdat zij de ring in mochten.

De presentatie van een aantal Sussex Spaniels was ook al later begonnen. Dit jaar zijn er 17 finalisten. Zoals bekend dien je op een tentoonstelling met CACIB je te kwalificeren. Op ieder show worden er vijf jongeren geplaatst. De beste van die vijf met de Nederlandse nationaliteit, die nog geen finalist is, wordt finalist. Buitenlandse jongeren die meedoen kunnen dus geen finalist worden, maar zij kunnen wel de bekers winnen, die de sponsor Pedigree schenkt. Jaarlijks starten we in Wijchen op de Kerstshow en zoals de ervaring aangeeft worden daar de eerste finalisten bekend gemaakt. Ook de eerste tentoonstellingen in Eindhoven, Groningen en Leiden geven vaak finalisten. De shows na de zomervakantie zoals Rotterdam en Maastricht zijn schaars in het leveren van finalisten. Dit komt omdat dan veelal jongeren geplaatst worden die al finalist zijn.

De 17 finalisten hebben de leeftijd waarmee je mee mag doen. De jongste is 11 jaar. Er zijn twee jongeren van 12 jaar. Er is een 13 jarige. Twee zijn er 14 jaar. Er is een 15 jarige. Drie zijn er 16 jaar. Zes zijn er 17 jaar en er is een 18 jarige.

Uit deze gegevens blijkt dat je toch ervaring moet opdoen en als je jong begint dan is het mogelijk je te plaatsen. Toch hebben de meer ervaren handlers een streepje voor zoals blijkt.

De meeste 17 jarigen kunnen zich nog plaatsen voor de Winner van 2009 maar voor enkelen zal het doek voortijdig vallen.

Dit jaar betreden de jongeren in groepjes van vier en een van vijf de ring. Nadat de eerste groep binnen is, wordt de keurmeester voorgesteld. Dit jaar keurt Marian Stiphout de Finale. Marian is zelf een zeer succesvol junior handler geweest. Meerdere malen mocht zij Nederland vertegenwoordigen op Crufts. Zij is de enige geweest die Crufts mocht winnen en dat geeft haar kwaliteiten als handler aan. Gewoon een kei in showen wat zij nog regelmatig doet.

Deelnemers aan de finale zijn:

1.  Daphne van de Brink - Gordon Setter
2.  Brenda v.d. Hoek - Grote Poedel
3.  Sharon Stamps - Grote Poedel
4.  Roxanne Kort - Grote Poedel
5.  Jolien v.d. Meer - Irish Soft Coated Wheaten Terrier
6.  Ronald Swart - American Akita  
7.  Desiree Rietveld - Welsh Springer Spaniel
8.  Marrit v.d. Meer - Whippet
9.  Richelle v. Lisdonk - Tibetaanse Terrier
10. Linda Schenk - Amerikaanse Cocker Spaniel
11. Mandy Beunk - Engelse Cocker Spaniel
12. Eline Schenk - Engelse Cocker Spaniel
13. Jenneke Romeijn - Engelse Cocker Spaniel
14. Mariska Huis - Parson Russel Terrier
15. Rosalinde Brinkman - Jack Russel Terrier
16. Anna Poelmans - Dwergschnauzer
17. Naomi v. Mourik - Portugese Waterhond

Een keur van rassen en enkele handlers hadden toch een andere hond genomen dan vooraf  opgegeven. Nadat allen door de heer M. Wildeboer de ring zijn ingestuurd worden ze na twee ronden gelopen te hebben opgesteld door mevrouw J. Gielisse. Marian Stiphout bestudeert alle honden in stand. Daarna krijgt iedere handler de opdracht de T-figuur te lopen. Deze figuur vraagt om strakke lijnen en de hond wordt zowel links als rechts geshowd.

Thuis of bij de showtraining kun je dat gemakkelijk oefenen. Teken een T. laat de keurmeester bij de voet van de T staan en show je hond zodanig dat de keurmeester hem steeds kan zien. De keurmeester kan van positie veranderen en daar moet je goed op letten, want dan moet de hond ook van links naar rechts of omgekeerd geshowd worden.

Bij de T-figuur gingen enkele handlers de mist in door geen strakke lijnen te lopen of totaal verkeerd te beginnen.

Nadat iedere handler individueel zijn kwaliteiten had getoond en Marian alle honden nog eens in stand had bekeken, maakte zij een voorselectie.

De geselecteerden waren:

  1. Roxanne Kort
  2. Ronald Swart
  3. Marrit v.d. Meer
  4. Linda Schenk
  5. Anna Poelmans

Deze 5 kregen achter de coulissen ieder een andere hond. Met de wisselhond werd een ronde gelopen. Wij kregen van de Winnerorganisatie vlot door te werken en daarom mocht Marian met de wisselhond geen opdrachten laten uitvoeren. Zij moest een keuze maken. Deze vijf besten waren in haar ogen allemaal goede handlers. Haar keuze op de Beste werd mede bepaald op het showen van de wisselhond. De Beste en Reserve Beste Junior Handler hadden  hun wisselhond het beste in de hand.

Beste Junior Handler 2008 werd Ronald Swart.

Reserve Beste werd Linda Schenk.

Alle andere junioren werden derde evenals de andere drie gekozen handlers.

Ronald wens ik veel succes op Crufts 2009 in Birmingham. De andere handlers hoop ik terug te zien in de competitie 2009 te beginnen in Wijchen.

Succes bij het trainen.

Joop Reerink

Klik hier voor een blik op de finalisten voor de PEDIGREE finale
tijdens de Winner op 30 november 2008

Allen heel veel succes gewenst!
Linda Schenk
k
Mandy Beunk
a
Ronald Swart
b
Desiree Rietveld  
c
Mariska Huis
f
Anna Poelmans
d
Roxanne Kort
e
Jenneke Romeijn
q
Jolien v.d. Meer
w
Brenda v.d. Hoek
er
Sharon Stams
t
Daphne van de Brink
y
Rosalinde Brinkman
u
Maurit v.d. Meer
i
Naomi van Mourik
o
Richelle van Lisdonk
p
Eline Schenk
Klik hier voor de tekst en plaatsingen van de competitie in 2008
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt.