Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  

terug 

Junior Handling Crufts 2009

Op zondag 8 maart werd op Crufts in de Grote Erering de internationale Junior Handling Finale wedstrijd gehouden. ’s Morgens om 9.00 uur werd gestart met 36 finalisten uit het gelijke aantal landen. Cyprus was niet gekomen. De sponsor van de internationale Junior Handling op Crufts dit jaar is Agria, voorheen verzorgde Pedigree deze sponsering. De discussie over Gezondheid van Rashonden Crufts, The Kennel Club, Pedigree en de BBC heeft veel stof doen opwaaien en we wachten maar af wat de toekomst brengt.

Dezelfde personen, in Engeland, die de organisatie op zich nemen zijn gebleven. Het is een hele drukte als ik vroegtijdig aankom om onze Nederlandse vertegenwoordiger Ronald Swart succes te wensen. Alle deelnemers hebben hun Engelse Hond leren kennen. Ronald heeft een Kerry Blue Terrier gekozen. De eigenaar van deze Kerry teef poetst zijn hond nog eens extra en leent Ronald zelfs nog een kam om de baard verzorgd te houden.

Op de tribune rondom de grote ring is veel plaats, maar alle vertegenwoordigde landen hebben hun groepen en die zijn uitdrukkelijk aanwezig.

De keurmeester dit jaar is de Amerikaanse mevr. Beth Sweigart. Zij is Keurmeester, Professioneel Handler en Fokker van Affenpinschers, Norfolk – en Norwich Terriers. Zij heeft in haar loopbaan vele successen gekend en bereikt. Haar partner de heer Peter Green heeft de eer de Best in Show keuring van Crufts te mogen doen en aan haar deze eervolle taak.

Dit jaar is de opzet van de junior handling anders dan voorheen. Er zijn drie onderdelen:

  1. Het ras van eigen keuze showen
  2. Het showen van de wisselhond
  3. Parade en Bekend Maken van de Winnaar

Alle 36 junioren krijgen de gelegenheid hun ras van keuze te mogen presenteren bij binnenkomst. Deze binnenkomst is goed gepland. Iedere junior krijgt ruimschoots de ruimte zijn hond te showen. Drie ringmedewerkers zorgen voor de juiste opstelling en regelen dat ieder junior zijn hond kan showen.    

De opdracht dit jaar is de bekende driehoek en recht op en neer lopen. Mevr. Sweigart besteed aan iedere handler dezelfde aandacht en komt zeer vriendelijk over.

Bij de Wisselhond is de binnenkomst soortgelijk geregeld en is de opdracht eenvoudiger. De junioren presenteren hun hond en mogen weer aansluiten.

Bij een groot aantal juniors heeft de keurmeester niet veel tijd voor ieder en moet alles vlot verlopen. Alle twee de keuringen duren in totaal nog geen twee uur. Er wordt geen beslissing genomen. De keurmeester maakt enkele aantekeningen die zij aan haar ringmedewerkers doorgeeft.

De tien geselecteerden worden op het eind van de middag om kwart voor zes in de Main ring bekend gemaakt. Alle 36 deelnemers maken opnieuw hun opwachting.  Dit totale onderdeel mag 15 minuten duren zodoende worden de drie Besten vlot gekozen.

Op de eerste plaats komt de Braziliaanse Maria de los Angeles Pineiro Aramburu. Zij toonde als keuze hond een Pointer en kreeg als wisselhond een Japanse Spaniel. Zij toonde veel plezier te hebben in het showen en toonde zeer zelfverzekerd. Tweede werd de Belgische Romy Raeymakers die Monaco vertegenwoordigde. Romy startte met een Petit Basset Griffon Vendeen en kreeg als tweede een Ierse Setter. Derde werd Amy –Lee Trainor uit Nieuw Zeeland. Zij startte met een Pointer en kreeg vervolgens een Petit Basset Griffon Vendeen.

Door deze wijze van keuren komen de drie Besten in aanmerking voor de fotosessie de ander 33 deelnemers hebben een fraai lint als souvenir en een gave herinnering aan Crufts 2009.   

We hopen in 2010 wederom op Crufts te zijn met een vertegenwoordiger. Pedigree Nederland sponsort de Junior Handling gelukkig nog steeds en heeft ook Ronald zijn verblijf bekostigd.

Met dank aan Pedigree en natuurlijk ook Joop Lamers van Mars.

Joop Reerink

 

Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt

 

 

 
Free counter and web stats