Javascript DHTML Drop Down Menu Powered by dhtml-menu-builder.com  

terug 

Finale Winnershow 2009

Finale Pedigree Junior Handling Winner 2009

Op zondag 29 november werd in de grote erering op de Winner in Amsterdam de Finale gehouden. Om in de finale te komen moet je op voorgaande tentoonstellingen kwalificeren. Zoals bij de meesten bekend is wordt op iedere  CACIB tentoonstelling een wedstrijd Pedigree Junior Handling gehouden. Elke keer worden er 5 jongeren geplaatst en de hoogst geplaatste krijgt een finale plaats. Alle 18 uitgenodigde finalisten waren op de Winner aanwezig. Ook nu weer enkele jongeren die met een hond uit moesten komen die ze niet opgegeven hebben. Deze dieren stonden nog in hun individuele raskeuring. In een schrijven bij de uitnodiging was duidelijk vermeld dat het verstandig is een niet ingeschreven hond mee te nemen. Toch hebben sommige junioren hun favoriet en dan nemen ze het risico dat de hond nog gekeurd moet worden.
Vermeld moet worden dat in deze finale zes jongeren staan die we in 2010 niet meer zien deelnemen daar ze te oud zijn geworden. Hopelijk is er dit jaar op een aantal shows senior handling zodat het showen meer aandacht krijgt en niet enkel bij de jongsten.
Dit jaar is het team van ringmedewerkers door nood gedwongen veranderd. Mevr. Jennifer Gielisse, de grote promotor van de junior handling, is niet meer onder ons. We hebben haar naam met eerbied uitgesproken en het was haar zus Mevr. Anita Gielisse die de keuring van de Finale mocht verrichten. Zij had als ringmedewerkers Marian van Stiphout, Wendy van Oosten en Patrick van Oosten. Twee van de drie hebben een verleden als Junior Handler en alle drie zijn ze nog actief  op de tentoonstellingen en showen met succes.
De 18 finalisten met het ras dat ze showden:
 1.       Roxanne Kort - Zwiterse Witte Herder
 2.       Melina Harmsen - Zwitserse Witte Herder
 3.       Desirée Rietveld - Engelse Springer Spaniel
 4.       Marrit v.d. Meer - Hamiltonsövare
 5.       Daphne v.d. Brink - Afghaanse Windhond
 6.       Rebecca Kerkmeester - Engelse Setter
 7.       Anna Poelman - Engelse Setter
 8.       Jolien v.d. Meer  - Duitse Staande Hond Draadhaar
 9.       Linda Schenk - Saluki
10.      Mariska Huis - Cao d ’Aqua Portugués
11.      Jennneke Romeijn - Samojeed
12.      Brenda v.d. Hoek - Tibetaanse Terrier
13.      Joycelien v.d.Sluis - Engelse Cocker Spaniel
14.      Naomi van Mourik - Fox Terrier Draadhaar
15.      Rosalinde Brinkman - Jack Russel Terrier
16.      Mandy Dierckx - Dwergschnauzer Zwart Zilver
17.      Linsay Horenga - Tibetaanse Spaniel
18.      Davey Slüper - Shih Tzu

De junior handlers komen in vier groepen binnen en iedere groep loopt twee rondes. Daarmee kan ieder junior laten zien dat de hond door de handler geshowd wordt. Vervolgens keurt de keurmeester Mevr. Gielisse alle honden in stand. Iedere junior krijgt individueel de kans zijn kwaliteiten te tonen. Mevr. Gielisse geeft verschillende opdrachten te weten soms de Figuur T en Recht op en Neer. Maar soms ook de bekende  Driehoek en Recht op en Neer. Zij geeft iedere junior dezelfde aandacht en dat is prettig voor ieder.
Na de individuele keuring mogen alle junioren nog twee rondes lopen in hun groepje. Er wordt een voorselectie gemaakt van zes waaruit de Beste en de Runner Up gaan komen.
De zes geselecteerden zijn:

 1. Desirée Rietveld
 2. Anna Poelmans
 3. Linda Schenk
 4. Naomi v. Mourik
 5. Mandy Diercks
 6. Davey Slüper

Achter het gordijn helpen de drie ringmedewerkers met het wisselen van hond. De zes krijgen ieder een andere hond te showen. Nu met de hond met het snelste gangwerk voorop komen ze binnen. Ze lopen twee rondes en vervolgens mag ieder zijn wisselhond presenteren bij de keurmeester. Daarna verlaten de zes de ring en komen alle 17 deelnemers terug daar Roxanne Kort haar eigen Zwitserse Witte Herdershond ook heeft ingeschreven kon zij niet meedoen in de finale. Het deed mij  goed te zien dat zij met haar hond Beste van het Ras is geworden. Proficiat Roxanne.
Als alle junioren terug zijn in de ring bedankt Joop Lamers van Pedigree de keurmeester, de ringmedewerkers en ondergetekende voor het werk dat zij verricht hebben.
Vervolgens wordt de Beste bekend gemaakt en dat is LINDA SCHENK met als runner up NAOMI V. MOURIK.
Linda bedankt de keumeester en draagt haar beker op aan Jennifer Gielisse die haar zo gestimuleerd heeft.
Een foto sessie volgt en daarmee is de Finale Junior Handling 2009 een feit. Rest mij om Linda succes op de Crufts te wensen Naomi succes op andere locaties als Nederlands vertegenwoordigster en de anderen succes in 2010.  

Joop Reerink

Bleiswijk 2009

Pedigree Junior Handling Bleiswijk 2009
  
In Bleiswijk werd de Junior Handling gekeurd door Marian van Stiphout. De successen van van Marian als Junior Handler zijn talrijk. Zij is er als eerste Nederlandse Junior Handler in geslaagd om op Crufts als eerste te eindigen bij de Internationale Junior Handling. Dit succes heeft geen andere Nederlandse jongere bereikt.
Als ringmeesters traden Wendy en Patrick van Oosten op. Ook zij zijn beiden zeer betrokken bij de Junor Handling en keurden beiden al in Zwolle.
In totaal dus op zaterdag en zondag samen deden een 35 jongeren mee. Een mooi aantal. Bij de binnenkomst in de ring maakten sommige jongeren al de fout om niet op de keurmeester te letten. De binnenkomst werd voor ieder ruimschoots geregeld. Iedere handler kreeg de ruimte om zo zijn hond goed te kunnen tonen en te presenteren met de juiste snelheid. De keurmeester  kan dan goed zien  of de handler de hond goed showt. De handler moet de hond goed onder controle hebben en houden. Sommige jongeren showen niet hun hond. Zij worden door de hond voorgebracht en dat mag niet gebeuren. Ook bij de inspectie van de honden veranderde de keurmeester regelmatig van positie en dan moet je als handler ook van positie veranderen.
De individuele keuring van alle junior handlers is zeer eenvoudig. Recht op en neer je hond showen. Het valt op dat er nog steeds junioren zijn die een hond showen die ze niet voldoende kennen en daarbij komt dat de hond onvoldoende showervaring heeft.
Beginnende Junior Handlers wil ik nogmaals zeggen. Neem een goed opgeleide showhond zodat je als handler vooral kunt letten op de keurmeester. Je moet in het begin vooral de techniek beheersen om de hond zo te showen dat de keurmeester de hond altijd ziet.
De selectie van vijf  besten per dag is niet eenvoudig. Op beide dagen lopen er handlers die op de Winner in de Finale staan. De Winner is over drie weken dus de laatste mogelijkheid om je te kwalificeren. Opvallend en ook niet opvallend er komt op deze show geen nieuwe finalist voor de Winner bij.
Op beide dagen krijgen de vijf Besten een wisselhond in de ring toegewezen. Het is niet gemakkelijk een totaal vreemde hond te moeten showen en op beide dagen lukt dit de gekozen Besten. Zij krijgen nogmaals de opdracht de hond te showen en wel met verschilende opdrachten. Zodoende is het voor iedereen een verassing.
De plaatsing op beide dagen is.
Zaterdag:

1. Brenda v.d. Hoek
2. Naomie van Mourik
3. Daphne v.d. Brink
4. Jenneke Romeijn
5. Rebecca Kerkmeester

Zondag:

1. Jolien v.d.Meer
2. Mariska Huis
3. Brenda v.d. Hoek
4. Daphne v.d. Brink
5. Rosalinde Brinkman
Joop Reerink

Zwolle 2009

Op de IJsselshow in Zwolle werd de Junior Handling door Wendy van Oosten gekeurd. Wendy, een ervaringsdeskundige heeft vele jaren meegedaan en heeft meerdere jongeren begeleid met junior handling. Zelf geeft zij met haar man Patrick aan huis showtraining en de belangstelling daarvoor is groot. Zij showen en fokken Chinese Naakthonden en hebben ook veel succes met hun Peruaanse Haarloze Hond Middenslag.

Wendy heeft zich goed voorbereid en heeft een aantekenlijst in de hand om alle junioren te beoordelen. Zij kan dan meteen een aantekening maken en exact beoordelen hoe de  junior handler zich tijdens de keuring heeft gedragen.

Alle junioren krijgen hun opdracht en Wendy is als keurmeester de rust zelve tenminste dat is mijn indruk. Tijdens de individuele keuring geeft zij de handler alle aandacht maar tussen de bedrijven door besteedt zij ook aandacht aan de andere deelnemers. Zij loopt af en toe op de rij af en verplaatst zich tussen de handlers zodat zij van positie moeten veranderen om de hond tussen hen en de keurmeester in te houden.

Op zaterdag zijn er 10 junioren en op zondag 22 dus een totaal van 32.

De plaatsing op zaterdag:

1. Anna Poelmans
2. Lindsay Horenga
3. Melina Harmsen
4. Jenneke Romeijn
5. Mandy Dierckx
Op Zondag is de plaatsing:
1. Mariska Huis
2. Jolien v.d. Meer
3. Anna Poelmans
4. Lindsay Horenga
5. Joycelien v.d. Sluis (finalist)
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Maastricht 2009

Op zaterdag en zondag 26 en 27 september werd in het MECC te Maastricht de Junior Handling door Kim Beckers gekeurd.

Kim is een oud Junior Handler en showt zelf Gordon Setters en dat zeer succesvol.

Dit keer in Maastricht geen grote aantal Junior Handlers. Toch werd op beide dagen in een aparte ring de voorselectie gehouden. Alle deelnemers kregen individueel verschillende opdrachten. Het voorselecteren in een aparte ring heeft nu eenmaal voordelen. De  keurmeester en de Junior Handlers krijgen de tijd.

De deelnemers werden in twee groepen grote - en kleine honden gesplitst. Ieder kon zijn hond tonen en showen. De keurmeester ziet dan meteen wie de hond goed aan de lijn heeft en showt. Sommige honden worden door de handler geshowd maar er zijn soms honden die de handler showen en dat is niet de bedoeling.

De bekende figuren moeten ook gelopen worden en dan blijkt ook nu dat er handlers zijn die zich tussen de hond en de keurmeester in bewegen. Je moet altijd zo showen dat de keurmeester de hond altijd ziet. Dit houdt ook in dat de hond zowel links als rechts van de handler moet kunnen lopen en dat moet geleerd worden.

Nu de plaatsing op zaterdag:

1. Naomie van Mourik
2. Anna Poelmans
3. Daphne v.d. Brink
4. Mandy Dierckx (finalist)
5. Kelly Ouwerkerk
De plaatsing op zondag:
1. Mariska Huis
2. Anna Poelmans
3. Davy Slüper
4. Mandy Dierckx
5. Tine de Pater (BE)
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Rotterdam 2009

In Rotterdam werd de Pedigree Junior Handling door 2 keurmeesters gekeurd. Op zaterdag keurde mevrouw P. Runderkamp. Zij deed haar keuring opvallend. Nadat alle Junioren hun opwachting hadden gemaakt, ging zij meteen over op de selectie van vijf.

Van de jongeren die net de ring hadden betreden, konden de grootste groep meteen weer de ring verlaten. Zij kregen verder geen gelegenheid hun kwaliteiten te tonen. Jammer. De vijf gekozen handlers kregen meerdere oefeningen te doen. Zowel de T. Figuur als recht op en neer. Ook kregen allen dezelfde hond te showen. Leuk voor de gekozen vijf, maar jammer voor de anderen. Zij kregen ook geen kans het een en ander te leren en/of ervaring op te doen.

De plaatsing op zaterdag :

1. Naomie van Mourik
2. Brenda v.d. Hoek
3. Anna Poelmans
4. Mariska Huis
5. Kathie Skarvan (USA)

Dus op zaterdag kwam er geen finalist bij.

Op zondag werd de Pedigree Junior Handling gekeurd door de heer J. de Gids, omdat de heer Rutten, die in de catalogus staat vermeld, niet kwam opdagen. De heer de Gids liet alle junioren een figuur lopen. Vaak de bekende driehoek, maar ook recht op en neer. Bij de inspectie van de hond in stand wisselde de keurmeester vaak van positie, zodat alle junior handlers moesten meedraaien. De heer de Gids is een keurmeester die van goed handlen houdt. Geen extra poespas en geen handler die zichzelf showt. De hond moet met liefde voor de hond getoond worden en de handler moet plezier uitstralen.

Zijn plaatsing was als volgt:

1. Brenda v.d. Hoek
2. Anna Poelmans
3. Jenneke Romeijn
4. Linsay Harenga
5. Joyce de Haan
De Finalist is Linsay Horenga
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Echt 2009

Op de tweedaagse tentoonstelling in Echt werd de Pedigree Junior Handling gekeurd door de Belgische keurmeester de Heer Jos de Cuijper. Op zaterdag deden er tien jongeren mee en op zondag stonden er twintig in de ring om hun kwaliteiten te tonen.


De heer de Cuijper heeft in België veel gekeurd en hij weet heel goed wat van een goede handler gevraagd mag worden. Hij heeft alle handlers gekeurd maar bij de handlers waren de opdrachten niet altijd hetzelfde. De ene keer vroeg hij recht op en neer te lopen, bij een andere handler werd de driehoek gevraagd en bij weer een ander de T-figuur.


Bij sommige handlers veranderde hij van positie zodat de handler eerst de figuur moest lopen en dan de hond naar de keurmeester moet brengen. Soms moet dan de hond ineens rechts geshowd worden. Hij liet vooral de handlers, die een sterke indruk op hem maakten de moeilijkere opdracht uitvoeren.


De zwakkere handlers kregen zijn aandacht. Hen liet hij vooral de hond in stand showen. Het in stand zetten van de hond ging sommige junioren niet goed af. Zorg vooral dat de voorbenen recht en de voeten naast elkaar staan.


Dit kun je oefenen door een lijn op de grond te tekenen en daar de tenen voor te houden. Ook op tafel in stand zetten is goed te trainen. Zorg dat de voortenen net voor de rand van de tafel staan. De achterhand is ook van belang maar die kun je met je rechterhand corrigeren.


Denk niet dat iedere hond zich goed in stand laat zetten en daarom moet dat met iedere hond getraind worden. Als je een hond leent van een exposant vraag dan of hij of zij dat met jou wil oefenen. De eigenaar ziet dan ook of je zijn hond op de juiste wijze aanpakt.
De heer de Cuijper keurde en plaatste vlot.

1. Mariska Huis
2. Rebecca Kerkmeester
3. Jenneke Romeijn
4. Brenda van den Hoek
5. Naomi van Mourik
De plaatsing van zondag:
1. Daphne v.d. Brink
2. Jenneke Romeijn
3. Davey Slüper
4. Naomi van Mourik
5. Anna Poelmans
Er is op zaterdag geen nieuwe finalist bijgekomen maar op zondag wist de jongeman Davey zich voor de finale te plaatsen
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Oss 2009

Op de tentoonstelling in Oss werd op zaterdag en zondag de junior handling gekeurd door mevrouw P. Huber uit Amerika. Op zaterdag kwamen er slechts 4 junioren in de ring en opvallend was wel dat allen finalist voor de Winner zijn. Aan hen de uitdaging om zo hoog mogelijk te eindigen. Mevrouw Huber heeft een eigen wijze van keuren. Vooral de presentatie daar lette zij op. Zowel het showen in stand op rasspecifieke wijze, maar ook het showen van de hond in het juiste tempo passend bij de hond. Er zijn nog steeds handlers die hun snelheid met de hond laten bepalen door de handler die voor hen loopt. Let als handler altijd op je hond. Hij moet in draf geshowd worden en mag niet hollen. Als degene die voor jou loopt  te langzaam gaat voor jouw hond start dan opnieuw. Benut de hoeken van de ring, zodat je de gehele ring gebruikt. Je loopt dan wel een langere afstand, maar jouw hond wordt dan geshowd in een passend gangwerk.

Mevrouw Huber heeft iedere handler de gelegenheid gegeven de hond individueel te showen. Zij gaf hen de opdracht de bekende driehoek te tonen en natuurlijk recht op en neer te lopen. Het is van belang de hoeken scherp te lopen. Een driehoek is geen drie kwart ronde lopen. Sommige junioren zijn slordig bij deze opdracht. Ook het hanteren van de lijn is belangrijk. De lijn moet niet voor de ogen van de hond hangen en de handler moet er ook niet bijna over vallen. Rol de lijn in de hand of neem het einde in de rechter of linker hand. De lijn mag niet storen bij de presentatie.

Doordat zaterdag allen al finalist zijn komt er geen finalist bij. Ook op zondag zijn de vijf plaatsen voor jongeren die al een finale plaats hebben.

Oss heeft dus geen nieuwe finalist opgeleverd. De plaatsing van zowel zaterdag als zondag ben ik kwijt geraakt maar de wedstrijd had door deze Amerikaanse keuring een eigen karakter. Tot op de show in Echt en hopelijk meer deelnemers.

Joop Reerink 

Zaterdag:
1. Mariska Huis
2. Anna Poelmans
3. Jenneke Romeijn
4. Rebecca Kerkmeester
Zondag:
1. Naomi van Mourik
2. Jenneke Romeijn
3. Anna Poelmans
4. Rosalinde Brinkman
5. Daphne van den Brink
Arnhem 2009

Terwijl normaliter de Pinkstertentoonstelling een internationale tentoonstelling is, is het dit jaar door de internationale organisatie gedwongen om een nationale tentoonstelling te houden. Toch gaat de traditie gewoon door en is er ook dit jaar de Pedigree Junior Handling.

Alle dagen wordt de keuring verricht door mevrouw Inge van Duiven net als vorig jaar. Zij keurde zeer nauwkeurig en lette op de juiste handling. Ook het hanteren van een losse lijn vindt zij van belang. Natuurlijk moet de hond correct en liefst met opgeheven hoofd lopen. Attent op de handler reageren is van belang, maar daarvoor hoeft de hond niet opgehangen te worden om het overdreven te zeggen. Een kort rukje aan de lijn kan soms voldoende zijn. Ook deze techniek moet men oefenen en dat kan thuis of op de ringtraining.

Het contact dat de handler met de te showen hond heeft is ook van belang. Sommige handlers zijn meer met de techniek bezig dan met hun hond. Als de hond z’n handler aanvoelt, is er een wederzijds spel en dat moet met plezier gespeeld worden.

Mevrouw van Inge vindt wel, dat de betere handlers zo een hogere plaats kunnen krijgen als bepaalde details duidelijker naar voren komen.

De plaatsing van de dagen en de finalisten:
Zaterdag:

1. Brenda v.d. Hoek

2. Anna Poelmans
3. Jenneke Romeijn
4. Melina Harmsen

5. Keleigh Jaeqx

Zondag:

1. Marrit v.d. Meer

2. Jenneke Romeijn
3.Rebecca Kerkmeester
4. Danique Stoop
5.Anna Poelmans
Maandag:

1. Jenneke Romeijn

2. Mariska Huis
3. Anna Poelmans
4. Rosalinde Brinkman
5 Isabell Kreetz  (Duitsland)

Finalisten zijn:

Zaterdag Melina Harmsen  Poldermolen 26 1622 KR Hoorn Tel. 0229 – 240859

Zondag Marrit v.d. Meer adres bekend

Maandag Rosalinde Brinkman adres bekend

Joop Reerink

Goes 2009

Op de tweedaagse in Zeeland keurde de heer W. Schrijver de Pedigree Junior Handling. Ringmeester was mevrouw Elseline Elfferich. De binnenkomst van de junioren is bij de heer Schrijver van groot belang. Hij staat zowel in het centrum van de ring als aan de zijkant. Staat de keurmeester aan de zijkant van de ring moet de hond altijd rechts geshowd worden als je de keurmeester passeert. Telkens weer zijn er jongeren die dat nog niet weten. Let duidelijk op degenen die voor je lopen. Als enkelen de hond van hand veranderen (met andere woorden van links naar rechts) let dan op de plaats waar de keurmeester staat. Je weet dat je als handler nooit tussen de hond en de keurmeester in moet lopen of staan. Deze techniek moet je wel leren en sommige honden moet daar ook aan wennen. Het is verstandig dit met de te showen hond te oefenen.

In Goes deden in totaal ruim 20 jongeren daadwerkelijk mee. Oorzaak de beginnende vakantie of toch de plaats Goes. Op deze show wordt voor de Pedigree Junior Handling wel royaal de tijd genomen. Ook het wisselen van hond wordt gehanteerd, zoals op de finale bij de Winner en op Crufts.
Nadat er dagelijks vijf geselecteerd zijn, mogen deze jongeren van hond wisselen. Nu mogen de handlers een totaal ander ras showen. Dat eist een andere presentatie maar ook een andere snelheid, zodat je als handler nog meer kwaliteiten kunt tonen. Show je een kleine hond en krijg je als zogenaamde wisselhond een grote en snellere hond dan moet alles anders.

De plaatsing op zaterdag:
1. Brenda v.d. Hoek
2.Daphne v.d. Brink
3. Jenneke Romeijn
 4. Anna Poelmans

5. Lara Kempimari  (Frankrijk)

De plaatsing op zondag:
1. Daphne v.d. Brink
2. Anna Poelmans
3. Brenda v.d. Hoek
4. Jenneke Romeijn

Er komt naar aanleiding van Goes slechts 1 finalist bij te weten Brenda v.d. Hoek

 

Joop Reerink

Paasshow 2009

Op de Paasshow in Leeuwarden hadden zich ruim 20 Junior Handlers aangemeld. De keurmeester deze keer is mevrouw M. Koning. Zij showt al jaren Newfoundlanders en dat zeer succesvol. Deze krachtige honden vragen een handler die de hond duidelijk in de hand heeft. Een handler met overwicht op de hond. De hond moet wel met plezier gaan en zich tonen.

De binnenkomst van de junior handlers is voor haar al een indicatie. Wordt de hond in het juiste gangwerk gebracht. Heeft de handler de hond onder het juiste appel. De hond moet wel natuurlijk geshowd worden. De deelnemers worden individueel bekeken. Sommige handlers krijgen de gelegenheid samen hun honden nog eens recht op en neer te showen.

Naar mijn mening let mevrouw Koning met name op een totale presentatie. De hond in juiste stand weten te brengen en een goed overwicht van handler op de hond.

Zij plaatst vlo en resoluut.

1. Jody Allen (Engeland)
2. Jolien v.d. Meer
3. Mariska Huis
4. Marrit v.d. Meer
5. Vanessa Koprek

Het mag duidelijk zijn dat Jolien nu een finale plaats heeft bereikt

 

Joop Reerink

Rijnland 2009

In het Plantarium te Hazerswoude-Dorp werd de internationale tentoonstelling van Kynologen Vereniging Rijnland gehouden. In deze fraaie omgeving werd de Pedigree Junior Handling op beide dagen gekeurd door mevrouw L. Nieuwenburg. Mevrouw L. Nieuwenburg is fokker en exposant van Amerikaanse Cocker Spaniels en daarnaast ook keurmeester van dit showy ras.

Op zaterdag waren er 12 deelnemers aangemeld en op zondag stonden 14 junioren in de mooie erering. De binnenkomst is mooi geregeld en de junioren krijgen allemaal de kans hun hond in het eigen gangwerk te showen. De keurmeester ging ook buiten de ring staan en dan zijn er nog altijd junioren die hun hond vergeten rechts te nemen zodat de keurmeester de hond kan blijven zien. Mevrouw Nieuwenburg nam voor iedere deelnemer de tijd en gaf niet iedereen dezelfde opdracht. Sommigen mochten de driehoek lopen maar ook kregen enkelen de T figuur. Bij Rijnland kregen alle deelnemers een souvenir van de Kynogen Vereniging waarvoor natuurlijk hartelijk dank.

De plaatsing op zaterdag:

1. Linda Schenk
2. Anna Poelmans
3. Rebecca Kerkmeester
4. Brenda v.d. Hoek
5. Daphne v.d. Brink
De plaatsing op zondag:
1. Anna Poelmans
2. Mariska Huis
3. Rebecca Kerkmeester
4. Daphne v.d. Brink
5. Jenneke Romeijn

De Finalisten naar aanleiding van deze tentoonstelling zijn:

 1. Rebecca Kerkmeester
 2. Daphne v.d. Brink

Wel moet mij van het hart dat sommige junioren een hond lenen die zich moeilijk laat showen. Een hond die zich door jou niet in stand wil laten zetten is geen goede keus. Ook een hond die steeds tegen je opspringt is wel gezellig maar we zijn met handling bezig. Die korte tijd in de ring moet de handler de hond de baas zijn. De hond moet zich gedragen zoals jij wilt en als jouw hond zelf bepalend is ben je geen baas. Train dit wel.

Joop Reerink

Groningen 2009

Op de meest Noordelijke tentoonstelling in Groningen werd op beide dagen Pedigree Junior Handling gehouden. Op beide dagen was de opkomst van junioren niet spectaculair te noemen.

Dat heeft voor sommigen het voordeel dat je gemakkelijk een finale plaats kunt behalen. Het nadeel is wel dat de keurmeester extra tijd heeft om de junioren te laten werken.

Op beide dagen keurde Gabriëlle Veenstra. Zij is een oud junior handler en heeft nu een eigen  school voor show handling. Het plezier in handling is dus gebleven.

Op beide dagen liet zij de junioren behoorlijk wenden en draaien. Zowel bij de binnenkomst van de handlers stond de keurmeester midden in de ring als aan de zijkant en dan moet de hond eerst links en daarna rechts geshowd worden. Bij de inspectie van de honden in stand liep de keurmeester om de jongeren heen en dan moet je als handler steeds meedraaien om de hond in het blikveld van de keurmeester te houden.

Ook bij de opdracht die de handlers kregen veranderde de keurmeester soms van positie en dan moet de handler wel opletten want soms moet de hond ook van positie links - rechts veranderen.

Gezien het feit dat er niet veel jongeren meededen kreeg iedere jongere ruimschoots de aandacht. Ook kreeg iedere deelnemer een vreemde hond te showen. Het is dan van belang om met een totaal andere hond een ander tempo te hanteren. Iedereen weet dat een grote hond sneller gaat dan een kleine hond. Iedere hond moet in draf geshowd worden.

Bij een wisselhond loop je wel het risico dat die hond je niet ligt maar soms heb je ook geluk

Nadat ieder zijn hond terug heeft wordt er geplaatst op zaterdag:
1. Linda Schenk
5
2. Daphne v.d. Brink
4
3. Sanne Lolkema
3
4. Naomi van Mourik
2
5. Lisa van Drunen
1
En op de zondag:
1. Linda Schenk
10
2. Jenneke Romeijn
9
3. Mariska Huis
8

4. Sanne Lolkema

7
5. Anna Poelmans
6
Finalisten naar aanleiding van Groningen zijn Linda Schenk en Jenneke Romeijn.
 
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Eindhoven 2009

Op de driedaagse tentoonstelling in Eindhoven is op zaterdag en zondag gekeurd door Mevr. M. Vermeire uit België. Op vrijdag is er geen competitie omdat de scholen geen vakantie hebben en er mag niet gespijbeld worden. We weten dat sommige leerlingen wel vrij hebben op vrijdag maar anderen hebben gewoon les. Mevr. Vermeire keurt in België ook regelmatig de junior handling en ze kwam dan ook zeer deskundig over. Ze liet de deelnemers hun hond showen maar kreeg van de organisatie van de show helaas weinig tijd. Op zaterdag moest zij een selectie maken nadat ieder zijn hond had binnengebracht. Op zondag heeft zij een korte voorkeuring kunnen doen in de voorring. Ook op zondag werd nadat alle junioren in de ring stonden een voorselectie gemaakt.
De geselecteerden, op beide dagen vijf junioren, kregen de opdracht verschillende figuren te lopen. Haar opdracht werd soms niet begrepen waardoor sommigen de keurmeester uit het oog verloren. Mevr. Vermeire wijzigde soms van positie en je moet dan als handler eerst de opdracht afmaken en dan op de juiste wijze voor de keurmeester je hond opstellen. Oefen dit maar eens en je zult zien dat je altijd op de keurmeester moet letten.

De uitslag is als volgt: Zaterdag

1. Desirée Rietveld
14
2. Anna Poelmans
15
3. Roxanne Kort
13
4. Linda Schenk
12

5. Brenda v.d. Hoek

11
Zondag
1. Shana Wittevrouw (België)
19
2. Anna Poelmans
20
3. Desirée Rietveld
18
4. Roxanne Kort
17
5. Mariska Huis
16

De Finalisten naar aanleiding van deze show zijn 1. Desirée Rietveld en 2.  Mariska Huis.

Mariska is wel vijfde geworden maar Shana een Belgische junior mag de bekers winnen maar kan niet deelnamen aan onze finale. De drie anderen voor Mariska zijn reeds finalist en op ieder show worden er vijf geplaatst en je moet bij de geplaatsten zijn om in de finale te mogen staan. Desirée en Mariska Proficiat en succes in de loop van dit jaar.
Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt
Kerstshow 2008

Op de Kerstshow is er dit jaar drie dagen Pedigree Junior Handling. De reden is dat de maandag dit jaar in de Kerstvakantie valt dus heeft iedere jongere de mogelijkheid deel te nemen. Er zijn op deze show drie keurmeesters te weten op zaterdag mevrouw M. Kuster. Op zondag mevrouw P. Runderkamp en op maandag mevrouw T. Wilbers. Op alle drie de dagen zijn er een mooi aantal junioren. Op zaterdag 17, op zondag 11 en op maandag 14.

De grote ring in Wijchen biedt volop ruimte en daar is dan ook gebruik van gemaakt. De ringmeester Marian van Stiphout leidde voor het eerst de jongeren, maakte de opdracht duidelijk en begeleidde de jongeren naar de keurmeester.

Op zaterdag was de opdracht duidelijk nadat de grote groep in de ring stond. Ieder kreeg de opdracht de hond recht op en neer te showen. Mevrouw Kuster moest haast maken en plaatste na een selectie resoluut:

1. Anna Poelmans
23
2. Marc Olivier Rehm (Duitsland)
22
3. Mariska Huis
21
4. Jolien v.d.Meer
5. Roxanne Kort

Op zondag werd meer gebruik gebruik gemaakt van de ring. De junioren mochten twee rondes hun hond presenteren. De keurmeester ziet dan wel welke jongeren hun hond goed showen. De hond handlen, dus onder appel hebben, en welke jongeren hun hond in het juiste gangwerk tonen. Nog steeds zijn er handlers die hun tempo aanpassen aan degene die voor hen loopt. Let op je hond en laat hem lopen in het gangwerk dat hij aan kan. Leen je een hond vraag het aan de eigenaar of aan andere deskundigen hoe je die hond mooi kunt showen. Sommige honden vragen, ook van hetzelfde ras, een aangepast tempo en dat moet je oefenen voor je de ring ingaat.

De selectie van mevrouw P. Runderkamp is als volgt:

1. Naomie v.Mourik
28
2. Linda Schenk
27
3. Daphne v.d.Brink
26
4. Brenda v.d. Hoek
25
5. Jenneke Romeijn
24

Ook op maandag koos mevrouw T. Wilbers voor het showen in de grote ring met twee rondes te showen. Haar keurwijze leek een beetje op die van zondag. Ieder handler moet zijn hond goed showen maar zeker de baas zijn. Sommige handlers brengen dan geen hond voor, maar de hond showt de handler en dat is niet de bedoeling. Als je niet zo krachtig bent, neem dan niet een ras waar je veel moeite mee hebt. Een handler is altijd de baas tijdens het showen.

De plaatsing van mevrouw Wilbers:

1. Roxanne Kort
32
2. Mariska Huis
33
3. Linda Schenk
31
4. Rosalinde Brinkman
30
5. Jenneke Romeijn
29

Duidelijk is dat de eerste finalisten bekend zijn:

 1. Anna Poelmans
 2. Naomie v. Mourik
 3. Roxanne Kort

Joop Reerink   

Tekst: Joop Reerink; foto's: Wim van Vugt

Klik hier voor de finale Crufts 2009

Klik hier voor de finalisten 2008

Klik hier voor de Junior Handling 2008

 

 

 
Free counter and web stats